Baggrundslyset i din skærm

Vi har alle på et eller andet tidspunkt i løbet af dagen taget et kik ind i en skærm, om det er en computerskærm, en mobil/smartphone eller et TV. Hver enkel skærm giver sit ejet baggrundslys. Skærmene er i vore dage designet til at give et godt skærmbillede midt på dagen. Nogle af dem er designet til at give et meget klart billede midt på dagen og det samme klare billede giver de midt på dagen også selvom det er høj solskind. Det samme klare lys de giver midt på dagen giver i også sidst på dagen og hele natten igennem.

Alt det lys giver personen som kikker på det en påvirkning i hjernen, det lys der bliver udsendt fra skærmen vil i mange tilfælde “snyde” vores hjerne til at tro det måske er dag. Mennesket og menneskets krop er et dags individ og vores kroppe er bygget efter vi sover om natten og er vågen om dagen. Hvilket lyset fra skærmen modvirker, da hjernen bliver holdt kunstigt vågen af baggrundslyset fra skærmen man kikker på.

Der er nogle personer ude i verden der har tænkt sig lidt om og har konstrueret et simpelt program til de maskiner man bruger hele dagen og til tider også bruger om natten. De har lavet det tilgængeligt på alle de platforme de fleste bruger. Om du bruger bruger en Windows, en Mac eller en Linux maskine er lige meget, du vælger bare den rigtige applikation og installere den.

Her ses den installerede version på en Windows computer:

fluxMin lokation er angivet i Nordlig og Østlig breddegrader, øverste halvdel angiver de lyse timer hvor jeg befinder mig og den nedre halvdel angiver de “mørke” timer på min position. Der er her angivet det er 7 timer siden solen er gået ned og man kun behøver 3400K’s baggrundslys i skærmen. Hvis jeg “disabler” den en gang ryger den tilbage på 6500K, som svare til dags baggrundsbelysning.

Hvis man arbejder meget om aftenen kan det være en stor fordel at bruge dette program, da man ikke forstyrre sin egen døgnrytme på samme måde, som hvis man kikker ind i en fuldt belyst skærm lige til man går i seng.

Det er bestemt noget man skal prøve af en uges tid, så man kan se effekten af den nedsatte baggrundsbelysning.

Spring straks på programmet her: http://justgetflux.com/

Er du i tvivl om hvor henne i verden du befinder dig, så kan du lokalisere dig selv her: http://justgetflux.com/map.html

Hvis man er i tvivl om der er noget som helst om snakken i dette emne har de en stor forklaring her: http://justgetflux.com/research.html, med en del videnskabelige artikler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *